zaterdag 18 februari 2012

Leervragen

De vragen waarop wij een antwoord willen krijgen doorheen het maken van deze taak, zijn de volgende:
  • Wat is de betekenis om een hoofddoek te dragen?
  • Welke soorten hoofddoeken  zijn er(Islam)? 
  • Waarom droegen Christenen hoofddoeken? 
  •  Is het verplicht in hun godsdienst (Islam)? 
  • Is de verplichting plaats geboden? 
  • Wat zijn de grootste problemen rond het al dan niet invoeren van een hoofddoekenverbod?
  • Is de hoofddoek wel echt een religieus teken?

onze meningen

Naar aanleiding van het voorgaande artikel hebben wij gekozen om te werken rond het hoofddoeken-verbod. In dit bericht vindt u o.a. onze persoonlijke meningen:


Shana

Persoonlijk ben ik voor en tegen het hoofddoekenverbod.
Ik vind dat iedereen vrij moet zijn om te dragen wat hij/zij wil ongeacht godsdienst, cultuur of dergelijke... Al vind ik dat hierop ook grenzen zijn. Zo vind ik het niet kunnen dat je enkel de ogen van iemand ziet ,zo kan er evengoed een gezochte misdadiger onder een hoofddoek zitten. Naar mijn mening moet het gezicht van een persoon steeds duidelijk en volledig te zien zijn en niet enkel de ogen. Ik ben dan ook vooral tegen het dragen van een boerka, nikaab en dergelijke (hierbij zijn de enkel de ogen zichtbaar, of soms zelfs ook bedekt). Ik ben niet tegen het dragen van een hijab (hierbij is het gezicht wel goed zichtbaar),als de vrouw die hem draagt hier ook zelf voor kiest. Wanneer iemand zelf beslist om een hoofddoek te dragen vindt ik dat deze persoon daar vrij in is, maar wanneer het door de samenleving wordt opgelegd ben ik hiermee niet akkoord. Het is natuurlijk moeilijk te onderscheiden wanneer een vrouw zelf kiest om een hoofddoek te dragen of wanneer ze dit doet omdat ze wordt gedwongen door de samenleving. Ik denk dat dit dan ook de reden is waardoor men het niet eens raakt over het al dan niet invoegen van het hoofddoekenverbod. (Ik vind wel wanneer er geen hoofddoekenverbod komt dat bv. leerlingen in een klas ook een pet, must of ander hoofddeksel mogen dragen. Iedereen is gelijk dus ook zij mogen dan een hoofddeksel dragen in de klas.)
Mijn mening is natuurlijk wel sterk beïnvloed door mijn eigen ervaringen en de mensen die mij omringen. Vanuit mijn gezin ben ik voor het hoofddoekenverbod, maar door kennissen die een hoofddoek dragen ben ik dan weer tegen het hoofddoekenverbod.

Kiaya
Ik ben voor en tegen het hoofddoekenverbod.
Als zij zich zo moeten kleden voor hun godsdienst moet dit kunnen. Maar er zijn grenzen. Een nikaab en boerka vind ik niet kunnen. Een gewone hoofddoek kan. Bij een nikaab zie je enkel de ogen, bij een boerka is er zelfs nog een 'netje' voor de ogen. Dat vind ik niet kunnen, dat is hetzelfde als rondlopen met een masker waar je enkel de ogen ziet. Ik vind als je hier wil leven moet je je ook een beetje aanpassen aan onze cultuur. Als je op vakantie gaat in islamitische landen zie je minder vrouwen met hoofddoeken en dergelijke als hier in België. In mijn familie word deze mening ook gesteund. Bij vrienden zijn de meningen dan weer verdeeld.Ik vind dat de meningen bij mensen sterk verdeeld zijn, maar dit komt grotendeels door de media. Je hoort vaak op tv dat er in sommige scholen geen hoofddoek gedragen mag worden. Hier ben ik wel mee akkoord want wij mogen als belgische student ook geen hoofddeksel dragen. Ik ken enkele islamitische mensen, maar die zijn zelf ook tegen het dragen van een hoofddoek en dergelijke dus mijn mening helt meer naar voor dan tegen het hoofddoekenverbod.

Maiken
Ik ben persoonlijk tegen het dragen van hoofddoeken.
Omdat ik vind dat een andere cultuur zich moet aanpassen aan het land waar hij/zij gaat wonen.
Wij dragen ook geen hoofddoeken meer, dus waarom dragen moslims in ons land dan wel hoofddoeken? Waar ik op school heb gezeten wilden ze de hoofddoeken afschaffen, maar dat is niet gebeurt. Ik heb zoiets van als zij een hoofddoek mogen opzetten, dan mogen wij toch ook een hoofddeksel opzetten? Ik mocht zelfs geen ketting dragen met een kruisje aan. Maar zij mochten wel hun hoofddoek ophouden en veel van de jongens mochten hun tasbih (tespih) wel aanhouden. Dat vind ik dus niet eerlijk. Daarom ben ik tegen hoofddoeken dragen. Nu moet ik wel zeggen, als ze het bij hen thuis dragen of in het openbaar dan ben ik er niet tegen. Maar als ze het op school dragen, of op hun werk dan vind ik het niet eerlijk t.o.v. andere culturen.  

maandag 13 februari 2012

Campagne 'Durven kiezen!'


Dochter Dewinter in nikab voor campagne

Dochter Dewinter in  nikab voor campagne. (2februari 2012). Het Nieuwsblad.

ANTWERPEN - An-Sofie Dewinter, dochter van, poseert voor een nieuwe Vlaams Belang-campagne in een open nikab, met daaronder een bikini. Met de slogan 'vrijheid of islam?' wil de partij vrouwen laten kiezen tegen islamisering.
Onder leiding van senatrice Anke Van dermeersch gaat Vlaams Belang van start met de campagne 'Vrouwen tegen islamisering', die 'een dam wil opwerpen tegen de vrouwonvriendelijke islam'.
Het gezicht van de campagne is An-Sofie Dewinter, de 19-jarige dochter van partijkopstuk Filip Dewinter. Op folders en affiches poseert ze in wat Vlaams Belang een 'bikini-boerka' noemt, een open nikab, met daaronder alleen een bikini. De slogan luidt 'Vrijheid of islam? Durven kiezen'.
Vader en dochter Dewinter ontkennen allebei dat het VB-kopstuk zijn dochter voor de campagne 'gebruikt'. 'Ik heb het zelf voorgesteld', verklaarde An-Sofie in de krantHet Laatste Nieuws. 'Voor het achterliggende idee en om papa te steunen. De risico's en de kritiek schrikken me niet af, op dat gebied heb ik alles al gehad. Tot doodsbedreigingen toe. Een mens leert daar mee leven.'
Boerka?
'Dit gaat mij om het statement. En wat is het grootste contrast met een boerka? Naakt. Maar zover gingen we het nu ook weer niet drijven, dus is het een bikini geworden', legt ze uit. Dat het eigenlijk om een nikab gaat, een ander verhullend kledingstuk, zegt ze er niet bij.
'De campagne sluit naadloos aan hoe ik over de hele problematiek denk. Als vrouwen moeten we kiezen, tussen vrijheid of islam', luidt het nog.
An-Sofie, de tweede van de drie dochters van Dewinter, was in december 2007 ook al eens op een Vlaams Belang-affiche te zien. In de aanloop naar de sociale verkiezingen prijkte ze toen onder de slogan 'Baas in eigen hoofd'.

Wij hebben dit artikel als startartikel gekozen omdat het ons sterk deed denken aan het hoofddoeken-verbod. Dit is volgens ons dan ook een nog steeds actueel thema, met een sterke religieuze achtergrond. Ook is het een thema dat leeft in de onderwijs-wereld, het al dan niet invoegen van dergelijke regels en ook de opstand hiertegenover van ouders en leerlingen.