Hoofddoekenverbod slaat diepe wonden bij moslims
Publieke aanvalBinnen de moslimgemeenschap wordt steeds heftiger gereageerd op de uitlatingen van imam Nordin Taouil, de voorzitter van de Moslimraad en medewerker van de Antwerpse moskee El Muslimin en de Brusselse Centrale Moskee. Taouil riep vrijdag, toen de Raad van het Gemeen-schapsonderwijs een hoofddoekenverbod had uitgevaardigd voor heel Vlaanderen, op om aparte moslimscholen op te richten. Dat Taouil zich daarbij opwerpt als de woordvoerder van alle moslims in ons land, wordt hem steeds meer aangerekend. "Wie is Taouil om voor alle moslims te spreken?", zegt sp.a'er Selahattin Koçak. "Hij provoceert, hij brengt de hele gemeenschap schade toe."
De publieke aanval van Koçak tegen Taouil bleef niet zonder gevolg. De schepen van Beringen ontving al een twintigtal telefoons en mails waarin zijn opmerkingen worden aangevallen. "Maar ik zal niet zwijgen. Ik wil niet de maatschappelijke factuur betalen voor wat Taouil aanricht. Het Vlaamse model is gebouwd op overleg en dialoog, niet op scheldtirades en dreigementen."
Ook CD&V heeft de buik vol van de imam. "Hij spreekt maar voor een kleine groep moslims. Er zijn 20, 30 meisjes die niet akkoord gaan met het hoofddoekenverbod", zegt senatrice Nahima Lanjri (CD&V). "Alle andere moslimmeisjes gaan zonder problemen naar school zonder hoofddoek. Taouil heeft het algemene hoofddoekenverbod mee uitgelokt. Hij verhit de gemoederen, zet mensen tegen elkaar op." De imam wordt als de hoofdschuldige aangewezen voor de polarisering. Lanjri: "Hij doet aan gettovorming."
Stilzwijgen Moslimexecutieve
De Wetstraat vraagt zich ook af waarom de Moslimexecutieve nog niet ingegrepen heeft tegen hun raadsvoorzitter. "Betekent het stilzwijgen van de Executieve dat ze akkoord gaat?", vraagt CD&V'er Ergün Top zich af. "Taouil heeft de escalatie in het hele hoofddoekendebat veroorzaakt." Voorlopig doet ook de federatie van Marokkaanse Verenigingen (FMV) er het zwijgen toe. Zij willen zich eerst intern beraden over de uitlatingen van de omstreden imam. "Wij onthouden ons voorlopig van alle commentaar", zegt coördinator Mohamed Chakkar.
De hevige kritiek op het optreden van Taouil betekent echter niet dat de oprichting van moslimscholen overal wordt afgewezen. Of dat de imam echt volledig geïsoleerd staat. "Het debat wordt al jaren op de spits gedreven omdat de Vlaamse meerderheid meer en meer verbodsbepalingen oplegt", zegt Naima Charkaoui van het Minderhedenforum. "Taouil heeft daar geen schuld aan. Zijn uitspraken slaan aan omdat de mensen zich miskend voelen. De moslims hebben er nooit spontaan aan gedacht om hun eigen scholen op te richten, maar nu hebben ze het gevoel dat ze zichzelf niet meer kunnen zijn in het gewone onderwijs."
Vandaag stelt Vrije Keuze, een groep die groeide uit protest tegen het hoofddoekenverbod in het Antwerpse Atheneum en die sp.a'er Ali Salmi in haar rangen telt, een charter voor dat pleit voor een "verbod op het hoofddoekenverbod". (Tine Peeters)
Geen opmerkingen:
Een reactie posten