zondag 29 april 2012

Lezersbrief Shana


Het hoofddoekendebat.

Een thema dat al vaak het nieuws haalde en meer een sensatiebegrip lijkt te worden, maar is het dit wel waard? Wij zochten het uit.
Ons onderzoek startte met enkele eenvoudige onderzoeksvragen zoals:  is het al dan niet verplicht om een hoofddoek te dragen in de Islam, welke soorten hoofddoeken zijn er, waarom droegen de Christenen vroeger een hoofddoek,… De vragen leken eerst wel simpel, al bleken deze later complexer dan verwacht.  In een strijd om het al dan niet invoeren van een hoofddoekenverbod leek het ons wel interessant om eerst te weten te komen waarom er zoveel mensen een hoofddoek dragen en wat de betekenis hierachter is. Wel om te beginnen verplicht de Islam zijn volgelingen niet tot het dragen van een hoofddoek, maar ze worden wel aangespoord om dit te doen. Hiermee zouden vrouwen zich  kunnen  onderscheiden van onzedige vrouwen. Over hoeveel deze hoofddoek moet bedekken lijkt niemand het met elkaar eens te zijn zo heb je de vrouwen die enkel hun haren en hals afschermen , maar ook vrouwen die gesluierd in een burqa over straat lopen en zo niets meer van hun lichaam laten zien. Persoonlijk vind ik dit laatste wel te ver gaan, maar is ieder niet vrij in het beleven van zijn /haar godsdienst op de manier waarop hij/zij dit zelf wil? Ik en ook de mensen-rechten denken van wel . Bij de Christenen droeg de vrouw een hoofddoek (ook wel mantilla genoemd) wanneer ze in de kerk kwam en bad, anders zou zij schande toebrengen. Momenteel is onze cultuur al zo ver geëvolueerd dat wij dit niet  meer doen (ook het gebod hierop werd opgeheven), al is er nog een kleine restant van overgebleven. Wanneer een Christenen trouwt draagt de bruid namelijk vaak nog een sluier, deze staat symbool voor kuisheid. We kwamen ook tot de conclusie dat niet enkele de Christenen en de moslims een hoofddoek dragen/droegen, elke religie blijkt zijn eigen hoofddeksel te hebben. Zo dragen bijvoorbeeld protestanten een hoedje.
Maar terug naar ons hoofdonderzoek: het al dan niet invoeren van een hoofddoekenverbod. Het is een  debat dat al enkele jaren meegaat, aangezien er zoveel pro’s en contra’s zijn raakt men het maar niet eens. Zo zou het invoeren van een hoofddoekenverbod een grotere kans op de arbeidsmarkt verzekeren voor de moslimmeisjes, maar anderzijds zou dit een negatief effect hebben op hun identiteitsontwikkeling. De hoofddoek lijkt de dag van vandaag ook meer een politiek symbool te worden dan een religieus symbool. Andere bekijken het dan weer van de andere kant en vinden dat wanneer leerlingen in een school geen hoofddeksels zoals petten en mutsen mogen dragen, dat dan ook hoofddoeken moeten worden verboden.
Het hele idee van het al dan niet invoeren van een hoofddoekenverbod blijft wel een twijfelgeval, maar ondertussen zorgt het wel voor hevige discussies. Zo gaan meer vrouwen een hoofddoek dragen om zich te verzetten tegen het invoeren van een hoofddoekenverbod en wordt er een duidelijke kloof geslagen tussen de mensen die voor zijn en de mensen die tegen zijn. Ook vele scholen krijgen druk op zich, want wanneer zij het hoofddoekenverbod invoeren zijn zij dan wel bezig met het geven van gelijke onderwijskansen? En evenmin het tegengestelde, wanneer je moslims toelaat met een hoofddoek in de klas te zitten, moet je de andere leerlingen dan ook niet toestaan om met een hoofddeksel in de klas te zitten?
Persoonlijk weet ik niet wat de beste oplossing zal zijn. Ik ben zelf dan ook voor en tegen, er zijn namelijk goede standpunten om een hoofddoekenverbod wel in te voeren , maar die zijn er ook om het net niet in te voeren. We moeten de leerlingen van vandaag toch ook voorbereiden op de multiculturele wereld waarin ze later terecht zullen komen en de vrijheid van het beleven van een geloof, op een eigen manier, hoort hier toch ook bij.  We kunnen toch niet alle culturen en geloven van elkaar gaan scheiden, we moeten net leren om met elkaar op een geschikte manier om te gaan en elkaar hierbij vrij te laten om eigen keuzes te maken.  Het is pas als we elkaar en elkaars geloof, allemaal leren respecteren zoals we zijn en dit beleven, dat we samen voor een mooie toekomst kunnen gaan.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten